Loading...
|
|
Scurta istorie a forajului
Primele urme de materiale de foraj, cum ar fi pietre, dinti si oase dateaza din epoca de piatra. Homo Sapiens a descoperit ca prin aplicarea unei simple miscari de rasucire si presiune pe o suprafata ar putea crea gauri. Astfel a aparut primul burghiu manual, care consta dintr-o piatra cu varf care era toarsa intre maini pentru a da gauri printr-un alt material.
Din nevoia de a fauri diverse obiecte, arme si instrumente, stramosii nostri au folosit tehnici de foraj. Descoperiri de fildes, scoici sau oase forate care dateaza din cele mai vechi timpuri au fost gasite in multe parti ale lumii, demonstrand ca aceasta tehnica a fost folosita de catre diferite civilizatii.
Prima masina de gaurit manuala
In Paleoliticul tarziu fauritorii de unelte au dezvoltat continuu varfuri de burghie tot mai fine si mai lungi. Astfel s-a ajuns la masina de gaurit manuala, un bat neted care, uneori, avea atasat un varf de silex si era rasucit intre palme.
Descoperirea burghiului a dus la inventia masinii de gaurit, tinand cont de faptul ca burghiul a fost prima masina de gaurit manuala.
Burghiul cu arc este considerat prima masina de gaurit, convertind miscarea inainte-inapoi in miscare de rotatie. Prin legarea unei coarde in jurul unui bat si apoi atasand capetele coardei unui alt bat (formand un arc) a premis gaurirea mai rapida si mai eficienta. Mai mult folosit pentru a crea focul, burghiul cu arc a fost folosit si in artele antice ale tamplariei, a zidariei si a stomatologiei.
Burghiul de miez a fost dezvoltat in Egiptul Antic in jurul anului 3000 i.Hr. Asemanator unui fierastrau pentru gaurit, in forma de cilindru, in momentul gauririi materialul ramas in interiorul cilindrului se numeste “miez”. Un burghiu cu pompa a fost inventat pe timpul romanilor, constand dintr-un ax vertical aliniat de catre o piesa orizoontala de lemn si un volant pentru a-i mentine precizia si momentul mecanic.
Prima Masina de Gaurit Electrica Dirijata Manual
Odata cu trecerea anilor burghiul a continuat sa fie imbunatatit, materialele din care a fost realizat au devenit tot mai rezistente si mai eficiente, iar masinile de gaurit au devenit tot mai performante. Secole la rand gaurirea in materiale dure a fost o indeletnicire obositoare, dar un progres mare s-a produs atunci cand a fost inventat motorul electric. In anul 1895 a fost inventata prima masina de gaurit electrica, portabila si dirijata manual. Aceasta inventie a marcat inceputul erei masinii de gaurit moderne.
Pentru a putea da gauri si in materiale foarte rezistente, precum piatra sau betonul, ulterior a fost dezvoltata masina de gaurit rotopercutoare, care pe langa miscarea de rotatie a burghiului, realizeaza si o lovire simultana in material.
Dezvoltarea societatii umane a fost si este dependenta de resursele naturale (apa-potabila si industriala, combustibili fosili-hidrocarburi, carbuni,minereuri). Plasarea acestora in scoarta terestra, la adancimi nu intotdeauna accesibile, a impus gasirea unor solutii pentru identificarea si exploatarea lor. S-au dezvoltat in consecinta de-a lungul istoriei tehnicile si tehnologiile de foraj.
Din dorinta de castiga spatiu, resurse dar si alte facilitati de la natura, de-a lungul evolutie sale, omul a creat, testat si dezvoltat utilaje diverse care sa ii fie de folos.
Astazi, lucrarile de foraj sunt folosite in mai multe domenii: cercetare geologica, extractie de petrol si gaze, exploatarea apelor subterane,executarea de lucrari miniere (puturi, gauri de ventilatie), cercetari geotehnice etc.
Din varietatea de metode de forare, forajul orizontal dirijat pentru subtraversari este un procedeu inovator care inlocuieste sapatura si excavarea bruta printr-o forare protectoare.
Anumite lucrari de foraj orizontal dirijat, ce pareau de neimaginat acum ceva timp, astazi fac parte din rutina zilnica a forarilor orizontale. Cu ajutorul utilajelor de foraj orizontal se pot realiza subtraversari de rauri, lacuri, cai de comunicatie etc.
Forajul orizontal reprezinta procedeul ideal pentru lucrari de instalare subterana a cablurilor, conductelor sau a altor tipuri de retele fara sapatura la exterior, in zone cu obstacole sau in zone in care sapatura deschisa ar duce la blocaj. In aceasta metoda, subtraversarea se face orizontal sau sub un anumit unghi pe sub un drum, o cale ferata, o cale de acces etc.
Cele mai des intalnite tipuri de foraje orizontale sunt forajul orizontal prin percutie, si forajul orizontal de tip pilot.
Gama de aplicatii este larga si cuprinde instalari de tevi pentru gaz, energie, apa, canalizare precum si tevi protectie pentru cabluri TV, telecomunicatii, sisteme de trafic, cabluri de joasa-medie si inalta tensiune, cabluri optice etc.
|
|
|
|